Personalitati craiovene in Automatica

Prof. dr. doc. Constantin BELEA

La 6 martie 1929 s-a născut la Slănic-Prahova Constantin Belea, creatorul şcolii de Automatică la Craiova.

A studiat la Academia Tehnică Militară din Bucureşti şi a făcut aspirantura (doctoratul de astazi) la Academia Militară de Ingineri de Aviaţie Jukovski din Moscova. Lucrarea sa de candidat în ştiinţe (titlul de doctor de astăzi), în domeniul sistemelor automate neliniare, susţinută în anul 1962, a fost apreciată ca având o valoare ştiinţifică cu totul particulară şi, ca o excepţie a vieţii ştiinţifice din acea vreme, a obţinut direct titlul de doctor care echivala, în România, cu titlul de doctor docent.

Constantin BELEA fost lector superior la Academia Tehnică Militară din Bucureşti până în anul 1965, apoi consilier la Institutul de Proiectări pentru Automatizări – IPA Bucureşti şi şef al Laboratorului de Sisteme Neliniare de la Institutul de Energetică al Academiei până în anul 1970. Din 1966 a funcţionat la Universitatea din Craiova, Facultatea de Electrotehnică, în calitate de profesor universitar titular, fiind seful Catedrei de Automatică si prorector al universitatii.

A obţinut premiul Traian Vuia al Academiei Române, a înfiinţat Institutul de Proiectări pentru Automatizări – IPA Craiova şi a iniţiat, în 1980, Simpozionul Naţional de Teoria Sistemelor care se desfăşoară cu regularitate şi astăzi.

S-a stins din viaţă, la Craiova, în data de 12 decembrie 1985.

Consultati lista contributiilor stiintifice ale Prof. dr. doc. Constantin BELEA aici.